středa 8. července 2020

Soutěž o bouřkovou kuličku

... a výzva od Marty ...
Na soutěžní příspěvek se chystám od loňského roku, 
ale nějak nebyla ta správná příležitost. 
Až když vyhlásila Marta výzvu "kamínky", tak mne napadlo oboje spojit. 



Začnu výzvou: 
Moje kamínky (kameny) z cest a výletů.
Tento rohový jsme si přivezli před lety z jezu v J. Hradci.


Je usazený na rohu terasy.


A tento, říkám mu želva, jsme vezli na raftu z Dívčího Kamene 
až do Boršova nad Vltavou, kde naše plavba končila.



Kameny z Chorvatska.



A z jiného roku. 
Malý kámen vyfocený na skalním útesu.  



Moje první srdce.




Další kámen je od vodopádů v Bechyni.



Tyto jsou z mé oblíbené řeky Vydry.




Kameny u netřesků jsou také z Vydry. 


A tento tu asi někde na zahradě byl. :o)



Další z kamenů je dárek od souseda z jeho chaty.



 Kamenů v zahradě máme opravdu hodně, další spoustu kamínků z cest máme i doma, 
ale ty už jsem nefotila.


A nyní se dostáváme k soutěži o bouřkovou kuličku.
Nevím, jestli se jedná o ty samé, o kterých píší v článku v odkaze, 
ale Míra jich našel už opravdu hodně a o jednu se s vámi podělíme.
Kuličky jsou různých velikostí, některé jsou vcelku a jiné jsou už rozpůlené.
Odborně se jim říká železité konkrece, také možná české Moqui Marbeles - živé kameny.
Ovšem, jestli jsou to ty co máme u nás, opravdu nevím. 
Podle některých fotek to tak ale vypadá. :o)
Takže nakonec je to soutěž o kulatý kámen, ... plný energie.













Tak co, zaujaly vás nalezené koule a chcete mít jednu doma? 
Pokud ano, stačí do komentáře napsat, kam si ji třeba vystavíte. 
Jestli si ji necháte doma, na zahradě anebo ji darujete.
Psát můžete do soboty 18.7.
Pak vylosuji jednoho výherce, který od nás obdrží jednu kouličku. :o)

Mějte hezké dny i celé léto.
Dáša F.


PS:  Příště se můžete těšit na příspěvek z nedělní akce na voru.

26 komentářů:

  1. Dáši,
    vy ale máte kameňov s príbehom, radosť sledovať a kochať sa, kde ste ktorý našli... nádhera.
    Môj mužíček zbiera kamene a minerály a pod., zbierku má v presklenej vysvietenej veľkej vítrine vo svojej pracovni a myslím, že spomínaný kameň ešte nemá, len si neviem predstaviť cenu poštovného -(
    Maj sa krásne, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy Dáši, ty jsi fakt úžasná. Máš na zahradě nádherné kameny a moc krásně jsi je nafotila. Také jich mám pár oblíbených na zahradě. Ale letos se zahradou končím a tak si je přestěhuji na záhonek před dům. Na jejich nafocení jsem však docela zapomněla. Musím to napravit, jakmile přestane pršet. Přeji Ti krásný středeční večer a pohodové další letní dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Také obdivuji v přírodě různé kameny, ale nemohu si je vozit domů. V batohu a následně v kufru vlakem bych to asi nezvládla. No ne ASI, ale určitě. Maximálně cestou na zahradu jsem si na podzim, když se poorá pole vylovila z hlíny krásně hladké, oblé kameny asi tak jen 10 cm v průměru. Ale našla jsem jim místo na zahradě, vedle květináče s oleandrem. Když na jaře připravuji záhony pro setí zeleniny, vybírám oblázky, kterými pak obsypávám kytičky na skalce. Nemáme auto a tak se musíme spokojit s menšími okrasami zahrady. I když tak nádhernou zahradu jako ty, kolem chaty nemáme. :) Byla vždy spíše užitková, až jsem ji zdědila, tak se snažím ji trochu upravit, ale jen vlastními silami, co unesu v rukách nebo v batohu. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tedy chtěla jsem se výzvy zúčastnit, ale tvoje sbírka je fakt mazec! Takové kameny doma vážně nemam. :) :(
    O borkove kuličce jsem nikdy neslyšeli. Vypadá to opravdu zajímavé, takže si rada o jednu zasoutezim. :) vystavim si ji nejspíš doma na některém z parapetu, vedle květiny, nebo ji možná přidám k nějaké kytce do květináče.
    Krasne dny, Sabi

    OdpovědětVymazat
  5. Dášenko, o výzvě nic nevím, ale mám doma zajímavé kameny zelené barvy na balkoně.Našla jsem je kdysi v sousední vsi. Známý zas po dešti chodíval po polích a sbíral kameny s polodrahokamy.Obvykle na Mladoboleslavsku a pod Kozákovem.
    Vaše kameny doma a na zahradě jsou zajímavé. Vím, že v Jižních Čechách se dají najít vltavíny.Mnoho jich je v muzeu v Týně n.Vl.
    Hezký večer Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda, vy máte ale kamenů a kamínků. Taky něco mám. Vozím si je jako památku na různá místa a umisťuji je většinou k mým stromečkům v květináčích. Netroufnu si jim říkat bonsaje, protože to zas tak moc neumím. Ale mám jich na terase dvě patra. Menší kameny jsou v květináčích a větší mezi nimi. Kdybych vyhrála kuličku, šla by asi k mému nejstaršímu stromku - babyce, který u nás v květináči roste asi 25 let. O těch kuličkách jsem nikdy neslyšela. Je to velmi zajímavé. A ty jsi z toho kraje - Českolipska?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Věrko, já jsem z jižních Čech a zde se kuličky nachází v okolí Ortů, mezi Hosínem a Borkem. Více o koulích i zde: http://lokality.geology.cz/d.pl?item=7&id=2099&Okres=CB&vyb=1&text=Lokality%20v%20okresu.

      Vymazat
    2. Děkuji, Dášo. Trochu jsem se dovzdělala. Člověk se celý život učí.

      Vymazat
  7. Dášo,to je nádherný příspěvek.Každý tvůj kámen,jako by měl svůj vlastní příběh.Kamínky a kameny jsem sbírala odjakživa a vozila si je domů z cest.Když byla vnoučata malá,každý kamínek mně nosila.Když jsem s něma jezdila na dovolené domů jsem si z ní přivezla tašku různých kamínků.Hodně kamenů jsem lovila v Jizeře a nosila v batohu na zádech na zahradu na skalku.Tam skončily všechny kamínky.Zahrada byla moje srdcová záležitost a ani po třech letech jsem se s jejím prodejem nesmířila.Teď schraňuji v kabelce takové opracované kamínky od každého vnoučete.A když jsem ve stresu vždy nějaký mačkám.Kamínky miluju,hlavně ty s příběhem.O bouřkových kuličkách jsem nikdy neslyšela.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  8. Dášo, máte krásné kameny i kamínky. Tvoří krásnou sbírku a jsou v nich i vzpomínky na místa odkud pochází. Ovšem nejvíc se mi líbí kuličky, vidím je poprvé. Takovou najít, tak bych si ji vystavila doma.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Přiznám se, že o bouřkových kouličkách čtu poprvé. Kam bych si ji dala? Asi do zahrádky mezi ibišky.😊
    Přeji pěkný večer.😊

    OdpovědětVymazat
  10. Tak opět mám mezeru ve vzdělání. Doma mám kopu kamínků, těch obyčejných i lávových,ale bouřkový ani jeden...takže do mé sbírky:-)
    Díky za krásné foto i za soutěž o vzácnou cenu.-)
    Přeji krásné letní dny.Eva

    OdpovědětVymazat
  11. Sem tam nějaký kámen, kamínek taky na zahrádce mám, takže pro bouřkový( který je pro mne novinkou) bych určitě místo našla.
    Perfektně jsi se zhostila výzvy.
    Příjemné dny, Dáši!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Dáši, to jsou tedy kousky! Já budu fotit takové vzpomínkové mrňousky do kapsy, ty nejsi žádný troškař!
    Rozšířila si mi obzory, netušila jsem, že jsou kameny i bouřkové!
    Děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Dáši, to jsou tedy pořádně velké kameny. Kameny miluju. Díky, že jsi se k výzvě přidala. Já vždy nesoutěžím, ale o tenhle kámen si zahraju. A rozhodně si jej nechám, pokud budu mít štěstí, a najdu mu čestné místo na zahradě. A přiznám se, že o bouřkové kuličce slyším poprvé. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  14. Dášo, máš senzační zahradu. A těch kamenů s příběhem a vzpomínkou , super. O bouřkových kuličkách jsme si přečetla u Tebe prvně. Určitě by mi takový kamínek udělal radost. Umístila bych ho do zimní zahrady do květináče s palnou. Marie

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to máš skvělého muže když ti toleruje takový balvany tahat na loď. Dcera takhle přivezla taky pár balvanů z cyklovýletů! Ale ty největší když měli kola na autech. Já taky sbírám na chatě obludky velké a tahám se s nimi z lesa. Teď můj poslední přírůstek jsem vytáhla z řeky a přinesla domů. Druhé kamenné srdce. Přišlo na hrob labíkovi....to první má na hrůbku jezevčík. Ty kouličky jsou uvnitř nádherné! Já bych jí měla na nočním stolku u postele. Třeba by odebírala negativní myšlení před usnutím, třeba by odstraňovala bolesti duše i těla...

    OdpovědětVymazat
  16. Tedy Dáš, žasnu, kolik kamenů z cest jsi si dovezla. Každý kámen má svůj příběh, to se mi moc líbí. Všechny jsi nádherně zakomponovala do vaší zahrady. Máš tolerantního manžela. Úplně vidím toho svého, když mu nahlásím, že tenhle "balvan" jede s námi domů :-). O bouřkových kuličkách jsme nikdy neslyšela a myslím, že jsem nikdy takový kámen nenašla. Je ale pravda, že po kamenench se příliš nedívám.
    Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Také si vozíme kameny, spíš menší. Některým přátelům vozíme jiné kameny, zejm. ty velké. Je pak radost je u nich vidět např. na zahradě na skalce, u vchodu atd. Bouřkové kuličky neznám. Líbí se mi, jak jsou "nahoře fuj a vevnitř huj". Kuličky s velkým tajemstvím. Petra

    OdpovědětVymazat
  19. Bouřkové kuličky jsou velmi zajímavé, něco už jsem o nich četla. Takže bych moc ráda jednu doma měla. Určitě bych ji vystavila doma, třeba na parapet ke kytičkám nebo na poličku, kde máme suvenýry.
    A tvá sbírka kamenů je super!
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Dášo,
    bouřkové kameny vůbec neznám, ale moc se mi líbí. Asi bych si ho dala na balkon nebo ho odvezla na chatu, kde máme takovou pěknou skalku (tedy mamka má, já jsem mizerná zahradnice). Moc se mi líbí tvoje sbírka kamenů. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Dási, jak ja ti rozumím. Vzdycky mi kameny delaly soolecnost. Nas balkon pripominal spis kanenolom. Pribylo srdcí, ubylo tech bezejmennych. Miluju kameny, mam jich hodne, ale kulicku zadnou... Tak treba, jednou...

    OdpovědětVymazat
  22. Dáši nechtěně jsem si smazala komentář. A pak už mi další nešel vložit, tak to zkouším znovu.
    Bouřkové kuličky neznám a musela jsem si vyhledat na internetu co to je a kde se to dá najít.
    A určitě by u nás měla čestné místo a hlavně někde ve výšce a nebo úplně mimo naší blonďaté kelišky Belly,protože ta by mi jí určitě zabavila a její dekoraci by pojala po svém.
    Jinak také odevšud ,,tahám" kameny,u mě to jsou ale jen ty, které unesu, protože jaksi můj manžel pro tuto mojí zálibu nemá dosti pochopení. :-D
    Přeji hezké pondělí.
    Danča

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, Dášo,
    máte krásný blog, moc ráda ho sleduji a sbírka kamenů je skvělá. Bouřkové kuličky vůbec neznám, určitě by, v případě výhry, zaujala čestné místo mezi mojí sbírkou kamenů na zahradě.
    Alice

    OdpovědětVymazat
  24. Teda, obdivuji, jak jste ty velké kameny dostali na zahradu. Vypadají úchvatně. A bouřkovou kuličku neznám. Překvapení uvnitř :-) Hlavně by mě zajímalo, jak ji najít :-)

    OdpovědětVymazat