pondělí 1. května 2017

Trhací chléb

...recept jsem nedávno zahlédla v televizi...
A tak jsem ho vyzkoušela.
Tentokrát již podruhé a moc nám chutnal.
Příprava je jednoduchá, rychlá a výsledek stojí za to.


Recept:
500 g žitné chlebové mouky, nebo špaldové
(já dala 350 žitné a 150 hladké)
10 g sušeného droždí
5 g cukru
5 g soli
oliv.olej ? asi 2-3 lžíce
300 ml mléka, trošku jsem musela ještě přidat,
zpracujeme těsto a necháme kynout 2 hodiny.

Marináda:
olivový olej
rozmarýn, tymián, pažitka, petržel
jarní cibulka, česnek
dala jsem i pórek
slanina
prostě, co dům dá



Vykrajujeme kousky, které obalíme v marinádě a skládáme do formy.
Formu můžete vymazat, nebo dobře obalit kousky olejem z marinády.
Na poprvé jsem měla oleje moc, takže chléb byl zbytečně nasáklý,
podruhé jsem kousky celé neobalila olejem a tak  se trochu přichytily.



Pečeme asi 50 minut při teplotě 180 stupňů.


                                       Chléb se hodí ke grilovaným masům i k zeleninovým salátům.
                                                     Výborné zpestření, ale každý den by se jíst nedal.


Kousky chleba si odtrháváme, dle potřeby. 


Dobrou chuť.

A pokud se chcete zúčastnit akce 

Pojďme si udělat radost a překvapení:-),

kterou pořádá Marcela z Nordic Passion a Martina z Decor Blance
jukněte zde.
Nevím, kdy je uzávěrka.

Přeji krásné dny.
 Dáša F.

30 komentářů:

  1. Tak to je ňamka, kterou neznám. Určitě to zkusím! Vypadá to hodně dobře.
    Máme první májový den, slunce svítí, co víc si můžeme přát, že?
    Tak si ho krásně užij!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, chléb je výborný, jen trošku víc osolit.
      Dnes je u nás moc hezky, vrací se jaro. :O)
      Přeji hezký den.

      Vymazat
  2. Tak to vypadá luxusně, škoda že nemám aktuálně doma žitnou mouku, hned bych jej zkusila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dianko, nejlepší je čerstvý a víc osolit.
      Přeji hezké dny.

      Vymazat
  3. Tak tohle je parádní pecka, ukládám jako parádní zpestření grilovacího menu.
    A mlaskačka to bude na 100%, myslím, že potěším mužskou část a nebude jim vadit ani ta tmavá mouka.
    Krásný květen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, chlapi ocení hlavně tu anglickou. :O)
      Krásné dny.

      Vymazat
  4. To vypadá moc zajímavé.
    Přeji krásné májové dny s Terri :-)
    P. S. Vůbec nestárneš. Na všech fotkách vypadáš stejně :)))))Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji za milý komentář.
      Také přeji krásné, slunečné dny.

      Vymazat
  5. Viděla jsem také v televizi a mám na něj zálusk, určitě ho vyzkouším při venkovním grilování, bude se skvěle hodit. Uložím si recept zde u tebe a nemusím vyhledávat :o), takže díky Dášo.
    Hezké májové dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jak píši výše, přidej víc soli, nám se to zdálo málo.
      Pohodové úterý.

      Vymazat
  6. Rozhodně zajímavý nápad. Pro dobu letních grilovaček a posezení s přáteli jako dělané.
    Krásný květen, Dášo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, je to opravdu taková sezóní záležitost.
      Krásný den přeji.

      Vymazat
  7. Dášo, recept jsem v televizi viděla také, ale tvůj chleba vypadá mnohem lákavěji! Dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, to moc děkuji, já měla co dělat, abych stihla napsat recept. :O)
      Hezké dny.

      Vymazat
  8. Och, tak to vypadá opravdu mňamózně ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Dášo, trhací jsem už pekla, ale úplně jiný!!! Tohle je takové vše v jednom :o) Když vidím tu tvou slaninku, manžel by byl nadšený!
    Hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je ingredience hlavně pro mužský, jenom to zelené by jim moc nejelo. :O)
      Přeji hezké dny.

      Vymazat
  10. Trhací chleba neznám, ale určitě to bude moc dobré. Na grilovačku přímo paráda ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je moc dobrý hned po upečení. Druhý den se ještě dá, ale ...
      Přeji hezký květen.

      Vymazat
  11. Odpovědi
    1. Je to takové zajímavé zpestření, vhodné ke grilovačce. :O)
      Krásné dny přeji.

      Vymazat
  12. Ten chlieb vyzerá úžasne. Prečo by sa nedal jesť každý deň? Príjemný deň prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Atize, děkuji. Chléb je takový navoněný, bylinkový a brzy by se přejedl.
      Krásný den přeji.

      Vymazat
  13. Tenhle receptík vidím poprvé a láká mě ho vyzkoušet. :-) Dobrý tip na večeři, neustále si lámu hlavu s tím co k večeři udělat, abychom pořád dokola nejedli zeleninové saláty a obložené talíře s pečivem. :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, určitě dobrá změna a salátek k tomu. :O)
      Hezký den.

      Vymazat
  14. Tak trhací chléb vůbec neznám, dokonce jsem o něm ani neslyšela. Ale vypadá skvěle, určitě někdy vyzkouším. Měj se krásně, Dášo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, skvělé je, že si každý odtrhne co sní.
      Krásné dny.

      Vymazat