neděle 16. července 2017

Kváskový chléb

... pšenično-žitný ...

Kváskový chléb jsem  před dvěma lety pekla celkem pravidelně, ale jenom žitný.
 Po  půl roce se mi zkazil kvásek a od té doby chléb nepeču. 
Nedávno jsem sice jeden zkusila ze sušeného droždí a nebyl špatný. 
Ale když jsem na blogu Ateliér U mne, přes další odkaz, objevila, jak zadělat kvásek 
a posléze i chléb, šla jsem opět do toho.
A tady je výsledek.



Možná to tak nevypadá, ale je docela veliký.


Naše kontrolorka. :o)




Po upečení musel chvilku chladnout, ale dlouho jsme to nevydrželi a zakrojili.
Chléb s máslem a ředkvičkou je opravdu mňamka.
Další kvásek mám v lednici a doufám a věřím,
 že zase začínám péct pravidelněji.

Jak jste na tom s pečením chleba vy,
daří se vám a jaký máte nejradši?

Přeji krásnou neděli.
Dáša F.


29 komentářů:

  1. Tak po tomto chlebu se muselo jenom zaprášit. Namazaný krajíc, na něm ředkvičky, zlehounka posolený, to je bezesporu mňamka veliká. No přiznávám, chleba nepeču. Ty jednotlivé pokusy se nedají počítat, i když i tak byl chleba vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dianko, byl fakt výborný. Poslední čtvrtku si z linky stáhla ( díky utěrce v košíku na chleba) naše, teď nenažraná, Terri a celu ji vykousala. Ale koncem týdne budu péct další. :o)
      Hezké dny přeji.

      Vymazat
  2. Domácí pečení chleba je jedna z mých zatím nepokořených met. Asi i proto, že v pekařství Kabát kupujeme dobrý chleba, který vydrží, tak není zas tak velký důvod, abych pekla sama. Tedy vlastně jsem pekla jednou chleba z práškvé směsi, ale to se nepočítá (navíc to byla směs na chleba s ostropeřcem, ne chleba klasický)
    Tvůj chleba vypadá úžasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji. Také nejsem žádná pekařka, začátky byly pokus omyl, ale díky videu na zmíněném blogu jsem zase o kus pokročila. Chléb opravdu chutnal a tak budu péct i další.
      Přeji fajn večer.

      Vymazat
  3. No ten je:-)...na chleba si netroufám. Je k zakousnutí. Hezké nedělní odpo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky. Jde o to, jednou to zkusit a pak už se daří víc a víc. :o)
      Krásnou dovču.
      D.

      Vymazat
  4. Dar boží...ten vypadá naprosto luxusně, kůrčička jako ze žurnálu, hned bych zakrojila.
    Jsi šikulka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, děkuji. Kůrčička chutnala a nejen ta. Je fakt, že nám chutnal víc, než jenom žitný, ten je takový hutnější. Takže příště opět tento.
      Hezký večer.

      Vymazat
  5. Daso, to je tedy paradni kousek. Ja bych to jednou take rada zkusila, ale mam z toho respekt:-), tak zatim jen klasika v pekarne:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel, jela jsem přesně podle návodu ve videu a podařilo se. I když příprava je trochu delší, ale výsledek stál za to.
      Krásné dny přeji.

      Vymazat
  6. Dáši i já bych ráda kvásek zkusila.Jen zatím převládá strach jestli jo zvládnu 😊... Tvůj chlebík vypadá úžasně.. Pěkně jsi mne nalákala 😊..
    Krásný nový týden ti přeji.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, jak jsem psala Marcelce, jela jsem podle návodu na výrobu kvásku a poté i chleba. Videa jsou sice delší a občas jsem si je musela pustit víckrát, kvůli postupu, ale zadařilo se.
      Hezký večer.

      Vymazat
  7. Dáši, já peču pravidelně, nejraději mám pšenično žitný. ale už se mi podařilo kvásek dvakrát zahubit.
    pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, mně se také kdysi zkazil a na nový jsem si netroufla. Ale díky videu se mi podařilo zadělat si nový kvásek a už vím i jak na to.
      Přeji krásné dny.

      Vymazat
  8. Dáši, vypadá pravdu skvostně!
    Přiznám se, že kváskový chleba je pro mne zatím jen takové přání do budoucna - ještě jsem ho nezkoušela, ale určitě na něj dojde!
    Přeji hezké pondělí! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jakmile jednou vytvoříš kvásek, tak pak už v tom jedeš. Ale chléb i kupuji, mám svůj oblíbený.
      Hezký večer přeji.

      Vymazat
  9. Dáška, chlebík sa ti náramne podaril. Ja sa na kváskový chystám už celkom dlhú dobu, tak snáď teraz by som to už aj mohla skúsiť. Chlebík pečiem pravidelne, ale klasický zo zemiakového cesta. Pekný začiatok týždňa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, z bramborového těsta chléb vůbec neznám, ale určitě bude výborný. Kváskový jsem jela dle videa a překvapivě se podařil.
      Hezké dny přeji.

      Vymazat
  10. Chléb jako malovaný. Je vidět, že se vydařil ! Já jsem chleba pekla kdysi dávno, ale nějak jsem od toho upustila a nevím, jestli se ještě někdy dám na něj zlákat. Vím, že je chléb domácí doslova pochutina, ale ..... no nevím :-)
    Hezký den, Dášo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji. Byl opravdu výborný a tento týden upeču další, ale jak píšu Helence, chléb i kupuji.
      Zdravím a krásný večer přeji.

      Vymazat
  11. Dášo,
    kváskový chléb peču už nějaký ten rok jednou za 14 dní, jím ho jen já s mužem.
    Dětem moc nejede.
    Zrovna dnes jsme ho před odchodem za prací upekla.
    Nejlepší je totiž hned ten den po upečení, spolu s domácí lučinou a zeleninkou je to ta nejlepší večeře!
    Kvásek jednou za čas celý obměňuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji za radu. Já mám teď kvásek čerstvý, ale kdysi se mi zkazil a nový jsem neuměla vyrobit. Teď, díky videu, jsem to zvládla a můžu zase pokračovat. Uvidím, jak dlouho mne to bude držet, ale tento nám chutnal všem, takže určitě nějakou dobu péct budu. :o)
      Hezké dny. D.

      Vymazat
  12. Dášo, vypadá úžasně :) Já se zatím do pečení chleba neodvážila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuji. Příprava byla trochu náročnější, ale výsledek za to stál. :o)

      Vymazat
  13. Ty jo, vypadá báječně! Úplně cítím tu vůni :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Mňam, to je výzva! Pekla jsem vždy jen litý kváskový, teď spíš kváskové pečivo - housky, pletýnky.
    Jdu oživit kvásek. Děkuji Dášo, je to nakažlivé :-))
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, děkuji. Koukala jsem na vaše pletýnky a ty pekl opravdu syn? Chválím. Je možné získat recept, vypadají fakt skvěle.
      Hezké dny. D.

      Vymazat
    2. Dášo, dělám těsto vždy od oka. Celozrnná mouka, kvásek, olivový olej, sůl a voda. Těsto, tak aby nelepilo a bylo vláčné. Nechám vykynout a pak nechám děti motat :-) Syn pletýnky jen pletl, ale ten frgál upekl opravdu sám. Asi se mi z něj stává kuchtík :-)

      Vymazat