... pšenično-žitný ...
Kváskový chléb jsem před dvěma lety pekla celkem pravidelně, ale jenom žitný.
Po půl roce se mi zkazil kvásek a od té doby chléb nepeču.
Nedávno jsem sice jeden zkusila ze sušeného droždí a nebyl špatný.
Ale když jsem na blogu Ateliér U mne, přes další odkaz, objevila, jak zadělat kvásek
a posléze i chléb, šla jsem opět do toho.
A tady je výsledek.
Možná to tak nevypadá, ale je docela veliký.
Naše kontrolorka. :o)
Po upečení musel chvilku chladnout, ale dlouho jsme to nevydrželi a zakrojili.
Chléb s máslem a ředkvičkou je opravdu mňamka.
Další kvásek mám v lednici a doufám a věřím,
že zase začínám péct pravidelněji.
Jak jste na tom s pečením chleba vy,
daří se vám a jaký máte nejradši?
Přeji krásnou neděli.
Dáša F.
Tak po tomto chlebu se muselo jenom zaprášit. Namazaný krajíc, na něm ředkvičky, zlehounka posolený, to je bezesporu mňamka veliká. No přiznávám, chleba nepeču. Ty jednotlivé pokusy se nedají počítat, i když i tak byl chleba vynikající.
OdpovědětVymazatDianko, byl fakt výborný. Poslední čtvrtku si z linky stáhla ( díky utěrce v košíku na chleba) naše, teď nenažraná, Terri a celu ji vykousala. Ale koncem týdne budu péct další. :o)
VymazatHezké dny přeji.
Domácí pečení chleba je jedna z mých zatím nepokořených met. Asi i proto, že v pekařství Kabát kupujeme dobrý chleba, který vydrží, tak není zas tak velký důvod, abych pekla sama. Tedy vlastně jsem pekla jednou chleba z práškvé směsi, ale to se nepočítá (navíc to byla směs na chleba s ostropeřcem, ne chleba klasický)
OdpovědětVymazatTvůj chleba vypadá úžasně.
Stáňo, děkuji. Také nejsem žádná pekařka, začátky byly pokus omyl, ale díky videu na zmíněném blogu jsem zase o kus pokročila. Chléb opravdu chutnal a tak budu péct i další.
VymazatPřeji fajn večer.
No ten je:-)...na chleba si netroufám. Je k zakousnutí. Hezké nedělní odpo:-)
OdpovědětVymazatEvi, díky. Jde o to, jednou to zkusit a pak už se daří víc a víc. :o)
VymazatKrásnou dovču.
D.
Dar boží...ten vypadá naprosto luxusně, kůrčička jako ze žurnálu, hned bych zakrojila.
OdpovědětVymazatJsi šikulka.
Simčo, děkuji. Kůrčička chutnala a nejen ta. Je fakt, že nám chutnal víc, než jenom žitný, ten je takový hutnější. Takže příště opět tento.
VymazatHezký večer.
Daso, to je tedy paradni kousek. Ja bych to jednou take rada zkusila, ale mam z toho respekt:-), tak zatim jen klasika v pekarne:-). M.
OdpovědětVymazatMarcel, jela jsem přesně podle návodu ve videu a podařilo se. I když příprava je trochu delší, ale výsledek stál za to.
VymazatKrásné dny přeji.
Dáši i já bych ráda kvásek zkusila.Jen zatím převládá strach jestli jo zvládnu 😊... Tvůj chlebík vypadá úžasně.. Pěkně jsi mne nalákala 😊..
OdpovědětVymazatKrásný nový týden ti přeji.Z❤
Zdeni, jak jsem psala Marcelce, jela jsem podle návodu na výrobu kvásku a poté i chleba. Videa jsou sice delší a občas jsem si je musela pustit víckrát, kvůli postupu, ale zadařilo se.
VymazatHezký večer.
Dáši, já peču pravidelně, nejraději mám pšenično žitný. ale už se mi podařilo kvásek dvakrát zahubit.
OdpovědětVymazatpěkný den Majka
Majko, mně se také kdysi zkazil a na nový jsem si netroufla. Ale díky videu se mi podařilo zadělat si nový kvásek a už vím i jak na to.
VymazatPřeji krásné dny.
Dáši, vypadá pravdu skvostně!
OdpovědětVymazatPřiznám se, že kváskový chleba je pro mne zatím jen takové přání do budoucna - ještě jsem ho nezkoušela, ale určitě na něj dojde!
Přeji hezké pondělí! Helena
Helenko, jakmile jednou vytvoříš kvásek, tak pak už v tom jedeš. Ale chléb i kupuji, mám svůj oblíbený.
VymazatHezký večer přeji.
Dáška, chlebík sa ti náramne podaril. Ja sa na kváskový chystám už celkom dlhú dobu, tak snáď teraz by som to už aj mohla skúsiť. Chlebík pečiem pravidelne, ale klasický zo zemiakového cesta. Pekný začiatok týždňa.
OdpovědětVymazatMoni, z bramborového těsta chléb vůbec neznám, ale určitě bude výborný. Kváskový jsem jela dle videa a překvapivě se podařil.
VymazatHezké dny přeji.
Chléb jako malovaný. Je vidět, že se vydařil ! Já jsem chleba pekla kdysi dávno, ale nějak jsem od toho upustila a nevím, jestli se ještě někdy dám na něj zlákat. Vím, že je chléb domácí doslova pochutina, ale ..... no nevím :-)
OdpovědětVymazatHezký den, Dášo!
Hanka
Hani, moc děkuji. Byl opravdu výborný a tento týden upeču další, ale jak píšu Helence, chléb i kupuji.
VymazatZdravím a krásný večer přeji.
Dášo,
OdpovědětVymazatkváskový chléb peču už nějaký ten rok jednou za 14 dní, jím ho jen já s mužem.
Dětem moc nejede.
Zrovna dnes jsme ho před odchodem za prací upekla.
Nejlepší je totiž hned ten den po upečení, spolu s domácí lučinou a zeleninkou je to ta nejlepší večeře!
Kvásek jednou za čas celý obměňuji.
Ilonko, děkuji za radu. Já mám teď kvásek čerstvý, ale kdysi se mi zkazil a nový jsem neuměla vyrobit. Teď, díky videu, jsem to zvládla a můžu zase pokračovat. Uvidím, jak dlouho mne to bude držet, ale tento nám chutnal všem, takže určitě nějakou dobu péct budu. :o)
VymazatHezké dny. D.
Dášo, vypadá úžasně :) Já se zatím do pečení chleba neodvážila :)
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji. Příprava byla trochu náročnější, ale výsledek za to stál. :o)
VymazatTy jo, vypadá báječně! Úplně cítím tu vůni :-)
OdpovědětVymazatDý, děkuji. Voněl hezky. :o)
VymazatMňam, to je výzva! Pekla jsem vždy jen litý kváskový, teď spíš kváskové pečivo - housky, pletýnky.
OdpovědětVymazatJdu oživit kvásek. Děkuji Dášo, je to nakažlivé :-))
Zuzka
Zuzi, děkuji. Koukala jsem na vaše pletýnky a ty pekl opravdu syn? Chválím. Je možné získat recept, vypadají fakt skvěle.
VymazatHezké dny. D.
Dášo, dělám těsto vždy od oka. Celozrnná mouka, kvásek, olivový olej, sůl a voda. Těsto, tak aby nelepilo a bylo vláčné. Nechám vykynout a pak nechám děti motat :-) Syn pletýnky jen pletl, ale ten frgál upekl opravdu sám. Asi se mi z něj stává kuchtík :-)
VymazatZuzko, moc děkuji. Určitě někdy vyzkouším, vypadaly báječně. D.
Vymazat